dla jakich wartosci parametru a funkcja f jest rosnąca f(x)=x^3-2x^2+ax.
Adam: dla jakich wartosci parametru a funkcja f jest rosnąca f(x)=x3−2x2+ax.
17 lis 21:50
Tadeusz:
f'x)=3x2−4x+a i badaj kiedy toto jest większe od 0
17 lis 22:04
Adam: No tak, pochodna... Dzięki wielkie
17 lis 22:09
Adam: delta wychodzi 16−12a i jak to dalej zrobic?
17 lis 22:14
Tadeusz:
... no a kiedy funkcja jest rosnąca?
17 lis 22:20
Adam: gdy 3x2−4x+a >0
17 lis 22:24
Adam: a nie, gdy delta jest wieksza od 0 tak?
17 lis 22:24
Adam: Dobra, już wszystko rozwiązałem
17 lis 22:28
Tadeusz: −
17 lis 22:35