Granica
PoGranicznik: Witam. Mam jeden przykład w którym nie mogę użyć Hospitala i nie mam pojęcia jak go rozwiązać.
Oto on:
| | 1 | | 1 | |
lim(x−>0) ( |
| − |
| ) |
| | sinx | | tgx | |
17 lis 21:50
PoGranicznik: Próbowałem z jednostronnych wykazać, że granica nie istnieje, ale nadal nie wychodzi.
17 lis 22:05
Bogdan:
| 1 | | cos | | 1 − cosx | | | |
| − |
| = |
| = |
| = ... |
| sinx | | sinx | | sinx | | | |
17 lis 22:10
PoGranicznik: Dzięki! Wzory trygonometryczne do powtórki.
17 lis 22:16
Gray: | | 1−cosx | | (1−cosx)(1+cosx) | | sin2x | | sinx | |
...= |
| = |
| = |
| = |
| →0 |
| | sinx | | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | | 1+cosx | |
18 lis 07:00