Prosty dowód z liczb zespolonych
Mateusz: Liczby zespolone Z
2=|Z|
2 i Z e C (complex)
Mam taki prościutki dowód z liczb zespolonych. Dla jakich Z zachodzi taka równość? Robię gdzieś
błąd rachunkowy i nie mogę znaleźć
17 lis 21:36
J :
Po pierwsze to nie jest dowód , bo równanie nie jest prawdziwe dla wszystkich z ..
Niech: z = x + yi
z2 = (x + iy)2 = x2 + 2xyi − y2 , IzI2 = (√x2 + y2)2 = x2 + y2
x2 + 2xyi − y2 = x2 + y2 ⇔ [ x2 − y2 = x2 + y2 i 2xy = 0 ] ⇔
[ 2y2 = 0 i 2xy = 0 ] ⇔ y = 0 .. zatem równość jest prawdziwa dla liczb zespolonych,
dla których Im(z) = 0
18 lis 06:53