| √3 | √2 | 1 | |||
, | , | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| √3 | 1 | √2 | |||
cos x − | sin x = | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| √3 | π | ||
= cos | |||
| 2 | 6 |
| 1 | π | ||
= sin | |||
| 2 | 6 |
| π | π | √2 | ||||
cos | cos x − sin | sin x = | ||||
| 6 | 6 | 2 |
| π | √2 | |||
cos(x − | ) = | |||
| 6 | 2 |
| √2 | π | π | ||||
Następnie dla jakiego kąta cosinus jest równy | ? Oczywiście dla | lub − | ||||
| 2 | 4 | 4 |
| π | π | |||
x − | = | + 2kpi, k∊C | ||
| 6 | 4 |
| 5π | ||
x = | + 2kpi, k∊C | |
| 12 |
| π | π | |||
x − | = − | + 2kpi, k∊C | ||
| 6 | 4 |
| −π | ||
x = | + 2kpi, k∊C | |
| 12 |