Trygonometria
Kotor: Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
17 lis 21:31
PW: Przenieść wszystko na lewą, wykonać odejmowanie i zastosować jedynkę trygonometryczną.
Pamiętać o podaniu dziedziny.
17 lis 23:26
Bogdan:
Można przemnożyć "na krzyż", ale raczej należałoby wybrać jedną ze stron, wykonać
przekształcenia i doprowadzić zapis do postaci drugiej strony.
| | 1 + sinα | | 1 + sinα | | 1 − sinα | |
Np. lewa strona L = |
| = |
| * |
| = ... = P |
| | cosα | | cosα | | 1 − sinα | |
17 lis 23:51