matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że
Ola:
Wykaż, że liczba x =
3
√
(16+8
√
5
)
+
√
21 + 8
√
5
jest całkowita. Doszłam tylko do tego, że
√
21 + 8
√
2
= |4 −
√
5
| = 4 −
√
5
17 lis 21:18
Eta:
(1+
√
5
)
3
=.......... =16+8
√
5
17 lis 21:21