Błagam o pomoc
Acer: Ze zbioru liczb {1,2,3...,n} gdzie n∊N n≥2 losujemy kolejno dwa razy jedną liczbę ze
zwracaniem. Prawdopodobieństwo otrzymania za pierwszym razem liczby większej niż za drugim
| | 7 | |
razem jest równe |
| . Oblicz n |
| | 16 | |
17 lis 21:03
Acer: Ω=n2 tak będzie?
dalej nie wiem co zrobić...
17 lis 21:04
Mila:
Ω=n
2
A− za pierwszym razem otrzymano liczbę większej niż za drugim.
| | n2−n | |
|A|= |
| −odejmuję pary typu (1,1),(2,2).. w pozostałych połowa ma pierwszą liczbę |
| | 2 | |
większą od drugiej.
⇔liczbie ciągów 2−elementowych malejących , o wyrazach ze zbioru {1,2,3...n}
17 lis 21:17
Acer: dziękuję ale gdy liczę to nie wychodzi..
17 lis 21:25
Acer: jednak

dobrze
17 lis 21:27
Mila:
8?
17 lis 21:33
Acer: tak, wszystko się zgadza
17 lis 22:03