wyznaczanie parzystoci i dziedziny
mateusz: wyznacz dziedzine i okresl czy funkcja jest parzysta lub nieparzysta
| | x3−x | |
f(x)=cosx +2sin2x + |
| |
| | arctgx | |
17 lis 21:00
mateusz: w pierwszym tg + ...
17 lis 21:05
mateusz: *tgx
17 lis 21:17
mateusz: help
17 lis 23:25
Gray: Podam Ci informacje niezbędne do rozwiązania tego zadania:
1
o. ∀x∊D
f: f(−x)=−f(x) − funkcja nieparzysta;
∀x∊D
f: f(−x)=f(x) − funkcja parzysta;
2
o tg, sin są funkcjami nieparzystymi; cos jest funkcją parzystą.
3
o funkcje odwrotne do funkcji nieparzystych są nieparzyste (więc nieparzysty jest arctg i
arcsin). Uprzedzając Twoje ewentualne pytanie

, funkcje parzyste nie posiadają funkcji
odwrotnych...
Spróbuj sam − wiedząc to co napisałem zadanie nie jest trudne.
18 lis 09:24
J :
..dla funkcji parzystej mozna wyznaczyć funkcję odwrotną , ale tylko w tych przedziałach,gdzie
jest ona nieparzysta ... np. funkcją odwrotną do f(x) = x
2 jest funkcja y =
√x , ale tylko
w przedziale <0,+
∞),bo tam f(x) = x
2 jest funkcją nieparzystą ...
18 lis 09:32
J :
....chciałem napisać ..."bo tam f(x) = x2 jest funkcją różnowartościową" ...
18 lis 09:35
J :
.. i wczesniej , "ale tylko w tych przedziałach , gdzie jest ona różnowartościowa
18 lis 09:37
Gray: No właśnie

Funkcja parzysta zawężona do przedziału na którym jest różnowartościowa przestaje
być funkcją parzystą
18 lis 11:03
mateusz: ok pogubiłem sę możecie zrobić chodcaż jedno przykładowe
18 lis 16:14
mateusz: w pierwszym mi wyszło
D=x należy do(−2,2) z wył −pi/2,−1,1,pi/2) i to jest nieparzyste
18 lis 16:17
mateusz: z reszta mam mętlik w głowie
18 lis 16:19
Gray: D
f:
b) x≠1 i x≠−1 ← mianownik
| | x | |
c) | |
| |≤1 ⇔ x∊[−2,2] ←arcsin |
| | 2 | |
Część wspólna to dziedzina f.
Parzystość lub nieparzystość:
| | | | | |
f(−x) = tg(−x)+ |
| = −tgx+ |
| |
| | (−x)4−1 | | x4−1 | |
czyli jest funkcją nieparzystą.
Koniec
18 lis 16:46
Gray:
Dziedzina f:
|2x|≤1 ← arcsin;
arcsin2x≠0 ← mianownik.
Stąd x∊[−1/2,1/2] i x≠0.
Parzystość i nieparzystość
| | sin(−x) cos(−x) | | −sinx cosx | | sinx cosx | |
f(−x)= |
| = |
| = |
| =f(x), |
| | arcsin(2(−x)) | | −arcsin2x | | arcsin2x | |
zatem f. parzysta.
Koniec
18 lis 16:50
mateusz: to mi wyszło dobrze.. a wiesz może jak ogarnąć ostatnioe tylko to mi nie może wyjść
18 lis 16:51
Gray: Przypadkowo wiem
Dziedzina: 2
x−2
−x≠0 ⇔ 2
x ≠ 2
−x ⇔ x≠−x⇔x≠0
| | −x | | −x | | −x | |
f(−x) = |
| = |
| = |
| = |
| | 2−x−2−(−x) | | 2−x−2x | | −(2x−2−x) | |
Koniec
18 lis 17:54
mateusz: dziękuje
18 lis 19:02