Zbiór wartości
Karolina: | | 1 | |
f(x)=[log3x] , x∊[ |
| ,10) |
| | 3 | |
jaki będzie zbiór wartości podanej funkcji?
17 lis 20:52
Tadeusz:
...zapisz to porządnie
17 lis 21:01
undefined: To pewnie jest źle ,ale napisze

ZWf = (log
3 1/3; log
3 10) = (−1 ; log
3 10)
17 lis 21:05
Karolina: sorki, zapomnialam dodać
[a] oznacza całość z liczby a
17 lis 21:07
Gray: x∊[1/3,1) ⇒ log3x∊[−1,0) ⇒ [log3x] = −1
x∊[1,3)⇒log3x∊[0,1)⇒ [log3x]=0
x∊[3,9)⇒log3x∊[1,2)⇒ [log3x]=1
x∊[9,10)⇒log3x∊[2,log310) i log310<3⇒ [log3x]=2
17 lis 21:33
Karolina: dzięki wielkie!
17 lis 21:43