okook
zombi: Pokaż, że
∑ e
(2kπ/n)*i = 0, suma of k=0 do n−1
Wystarczy zauważyć, że każdy tej wyraz tej sumy to nic innego jak k−ty pierwiastek równania
z
n−1=0, bo
| | 0+2kπ | | 0+2kπ | |
zk = cos( |
| ) + isin( |
| ) = e(0+2kπ)*i/n |
| | n | | n | |
Więc ze wzorów Viete'a
| | 0 | |
∑ e(2kπ/n)*i = |
| = 0, dla równania zn−1=0 |
| | 1 | |
Może być takie równanie?
17 lis 20:48
zombi: Rozwiązanie*
17 lis 20:54
Gray: Pokrętne to trochę, ale może być.
17 lis 21:24
zombi: Jeszcze jedno. Uzasadnij, że dla x∊R, zachodzi
ex ≥ x+1, bez używania pochodnych.
17 lis 21:54
Gray: Sam chciałbym to zobaczyć. Zakładam, że wykres nie wchodzi w grę
18 lis 11:26