równanie
sebol: | | pi | | √2 | |
rozwiąż równanie: cos(x+ |
| =− |
| może ktoś mi to wytłumaczyc? |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 20:13
sebol: | | pi | |
doszedłem do rozwiązanie x= |
| ,ale nie rozumiem czemu wynik to |
| | 4 | |
| | pi | | 5 | |
(x= |
| +2kpi, x=− |
| pi + 2kpi), k należy do całkowitych |
| | 4 | | 4 | |
17 lis 20:29
sebol: pomoże ktoś?
17 lis 20:32
Mila:
Umiesz rozwiązać równanie :
17 lis 20:33
sebol: tak umiem. Mama miejsce zerowe funkcji ale nie rozumiem czemu jest taki wynik co zapisałęm że x
należy do tego co w nawiasie. Dokładnie to nie rozumiem czemu jest −5/4 pi jeszcze do tego
17 lis 20:36
sebol: jak wykres funkcji cosinusa w −5/4 pi ma inną wartośc niz w pi/4
17 lis 20:37
sebol: a nie..... tą samą ma... źle wykres narysowałem.... ale to w wyniku nie mogłem podać pi/4 i 3/4
pi?
17 lis 20:40
Mila:
| | √2 | |
Dla równania cos(x)= |
| masz serię rozwiązań: |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
Dla równania :
| | π | | √2 | |
cos(x+ |
| )=− |
| też masz serię rozwiązań |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x+ |
| = |
| +π+2kπ lub x+ |
| =− |
| +π+2kπ⇔ |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | π | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
============================
17 lis 20:51