Równanie logarytmiczne z wykładniczym
Pati: log
23 (4
x2 +4x +2
x2 +4x−1 −
12)>0
Jak się za to zabrać?
Opuściłam logarytm i z wykładnicza zrobiłam coś takiego:
Najpierw za 2
x podstawiłam t:
t
2x+8+t
x+4*2
−1−
12>1
a potem za t
x podstawiłam w i mam:
w
2 * t
8 +w* t
2 * 2
−1 −
12 >1
To mam z tego deltę wyliczyć, czyli:
a= t
8 b= t
4*2
−1c=−1/2
Delta wyszła 0, ale to w
0 wychodzi dziwne:
w
0=−1/2t
4 : 2t
8
I nie jestem wstanie zrobić:
t
x=w
0
No i oczywiście reszty zadania o ile do teraz mam dobrze