Relacje - zbadanie własności
A co to się stało?: Witam kolejny, zapewne nie ostatni raz. Mógłby mnie ktoś trochę oświecić z relacjami?
Mam taki przykład.
x=R , xRy <=> x−y=2
Trzeba zbadać, czy relacja jest zwrotna, przeciwzwrotna, symetryczna, antysymetryczna,
przechodnia i spójna.
Zwrotna − NIE
xRx
Podstawiając dowolny x,np x=2 wychodzi 2−2≠2 − więc jest kontrargument.
Przeciwzwrotna −TAK
~(xRx)
x−x≠2, więc po podstawieniu x wychodzi wartość różna od 2.
Symetryczna − NIE
(xRy)=>(yRx)
Podstawiam przykładowo: x=5, y=3
5R3 =>~(3R5)
Antysymetryczna − NIE
(xRy ⋀ yRx) => (x=y)
5R3 ⋀ 3R5 => x≠y
Przechodnia − NIE
(xRy ⋀ yRz)=>xRz
Np: x=6 y=4 z=2
6R4 ⋀ 4R2 ⋀ ~(6R2)
Spójna −NIE
xRy ⋁yRx⋁ x=y
~(5R4) ⋀ ~(4R5) ⋀ ~(2=4)
Głównie nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa. Przy określeniu, że dana własność zachodzi
każda podstawiona pod równanie liczba ma spełniać dany warunek, a w odwrotnej sytuacji, gdy
znajdziemy przynajmniej jedną wartość, która nie spełnia, to własność nie zachodzi?
Proszę mi wybaczyć i nie wieszać na mnie psów jeśli narobiłem tutaj jakichś ogromnych głupot.
17 lis 19:45
Gray: Jest tak jak napisałeś: "Przy określeniu, że dana własność zachodzi każda podstawiona pod
równanie liczba ma spełniać dany warunek, a w odwrotnej sytuacji, gdy znajdziemy przynajmniej
jedną wartość, która nie spełnia, to własność nie zachodzi?"
17 lis 19:53
A co to się stało?: No dobrze. A to co ja tutaj natworzyłem jest chociaż w pewnej części dobrze?
17 lis 19:56