matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
zenon:
3
2 − cosα
Jeżeli kąt α jest ostry i tgα=
, to
=
4
2 + cosα
A.−1
1
B. −
3
3
C.
7
84
D.
25
17 lis 19:39
Janek191:
tg α = U{3]{4} to y = 3 i x = 4 więc r
2
= 3
2
+ 4
2
= 25 ⇒ r = 5
x
4
cos α =
=
r
5
więc
2 − cos α
2 −
4
5
=
= ...
2 + cos α
2 +
4
5
17 lis 19:46
Janek191:
3
y
tg α =
=
4
x
17 lis 19:47