Rozwiąż równanie
Radek: Rozwiąż równianie
(x−2)2(x2+3x−4)=(x−1)2(x2+3x−4)
Jak takie równanie rozwiązać ?
Dziękuje
17 lis 19:30
Janek191:
( x − 2)
2*( x
2 + 3 x − 4) = ( x − 1)
2*( x
2 + 3 x − 4)
( x − 2)
2*( x + 4)*( x − 1) = ( x − 1)
2*( x + 4)*( x − 1)
( x + 4)*( x − 1)*{ ( x − 2)
2 − ( x − 1)
2] = 0
( x + 4)*( x − 1)*( x
2 − 4 x + 4 − x
2 + 2x − 1) = 0
( x + 4)*( x − 1)*( − 2x + 3) = 0
Dokończ
17 lis 19:59
Radek: oki dzięki zycli podobnie zrobię taki przykład?
(x−3)2(X2−5x−6)−(x+2)2(x2−5x−6)=0
(x−3)2(x+1)(x−6)(x+2)2(x+1)(x−6)=0
(x+1)(x−6)[(x−3)2−(x+2)2]=0
(x+1)(x−6)(5−10x)=0
(x+1)(x−6)[5(1−2x)]=0
5(x+1)(x−6)(1−2x)=0
Dobrze?
17 lis 20:42