Kratownica
Aleks:

1. Obliczyć reakcje
2. Obliczyć siły w prętach metodą analitycznego równania węzłów
3. w zaznaczonych trzech prętach sprawdzić wyniki stosując sposób analityczny Rittera.
Wartości sił: P1=10kN, P2=20kN, P3=30kN, a wymiar a=1m (w skali na dole kzdy odcinek ma 0.7a,
nie potrafiłem tego wprowadzić).
Bardzo proszę o jakieś objaśnienia bo siedzę nad tym od dłuższego czasu i ciągle popełniam
jakiś błąd bo nic mi nie wychodzi dobrze.
17 lis 19:14
ZKS:
Podaj jakie Ci te reakcje wychodzą.
17 lis 19:25
Aleks: Generalnie to wszystko mi sie sypie przy samych podporach. Wychodzi mi, że H1=131kN, H10=61kN,
V1=−61kN, V10=121kN (H1 i V1 są przy wsporniku, a H10 i V10 przy przegubowo nieprzesuwnej) co
przy dalszych obliczeniach sił w prętach doprowadza do sprzeczności.
17 lis 19:43
ZKS:
Niech utwierdzenie to punkt A natomiast podpora nieprzesuwna to punkt B.
Z moich obliczeń wyszło, że
RA = 50 kN (zwrot do góry) , HA = 35 kN (zwrot w lewo)
RB = 10 kN (zwrot do góry) , HB = 35 (zwrot w prawo).
17 lis 19:46
Aleks:
∑Fx=0 ⇒ Ha+Hb=0
∑Fy=0 ⇒ Ra+Rb−P1−P2−P3=0
Czy to jest w w porządku? I czy jeśli w ptk. A jest przegub to uznajemy, że jest tylko reakcja
pionowa i pozioma, tak? Nie tak jak we wsporniku, że są reakcje pionowa i pozioma i moment?
17 lis 20:00
ZKS:
Jeżeli tam jest przegub to traktujesz jak napisałeś reakcja pozioma i pionowa bez momentu.
HA oraz HB założyłeś zwroty w tą samą stronę, czyli w prawo oraz RA oraz RB
do góry patrzą po Twoich równaniach? Jeśli tak to na razie dobrze.
17 lis 20:08
Aleks:
No to się cieszę, bo tak założyłem. Teraz muszę te wartości jakoś obliczyć czyli potrzebuję
jeszcze 2 równania i tutaj popełniam gdzieś błąd. Próbowałem to obliczyć przez ułożenie równań
na momenty w ptk. A i ptk. B i rozwiązanie układu 4 równań z 4 niewiadomymi. Droga prawidłowa
czy tak nie wolno?
17 lis 20:33
Aleks:
∑MA=0 ⇒ P1*1,4+P2*2,1+P3*4,2−HB*4,2−RB*4,2=0
∑MB=0 ⇒ RA*4,2+HA*4,2−P1*2,8−P2*2,1=0
Czy to się zgadza czy mam błąd?
18 lis 15:35