Pomocy :)
Kornelia: Cześć, proszę o pomoc w rozwiązaniu trzech zadań, niestety nie mogę się z nimi uporać ; )
1. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k: 2x + y − 8 = 0 i przechodzącej przez
punkt K = (−3,2)
2. Wyznacz wartość m tak aby prosta o równaniu x − 3y + = 0 była równoległa do prostej o
równaniu mx + 4y − 2 = 0
3. Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach: AB : x + y − 2 = 0 , BC : x − 3 = 0
, AC : x − y = 0 . Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta, a następnie oblicz jego
obwód.
Z góry dzięki ; ))
17 lis 18:35
Janek191:

Np.
1. k : y = − 2 x + 8
a
1 = − 2
a
1*a
2 = − 1
− 2*a
2 = − 1 ⇒ a
2 = 0,5
y = 0,5 x + b
1 oraz K = ( − 3 , 2)
więc
2 = 0,5 *(−3) + b
1
b
1 = 2 + 1,5 = 3,5
Odp. y = 0,5 x + 3,5
===================
18 lis 08:33
Janek191:

2.
| | 1 | |
x − 3 y = 0 ⇒ 3 y = x ⇒ y = |
| x |
| | 3 | |
| | m | | 1 | |
m x + 4 y − 2 = 0 ⇒ 4 y = − m x + 2 ⇒ y = − |
| x + |
| |
| | 4 | | 2 | |
więc musi być
===========
18 lis 08:40
J :
a może zad. 3) spróbuj sama ... wyznacz współrzedne punktów przecięcia się tych trzech
prostych
( 3 układy równań ) ... mając współrzedne oblicz długości boków i obwód...
18 lis 08:57