wyznacz miejsce zerowe
kasiaaaaa: moze ktos mi wytlumaczyc jak to zrobic a nie podac same wyniki ? nie oczekuje gotowej
odpowiedzi
c) |x+2| dla x≤ −2
17 lis 18:34
-: Najpierw wyznacz dziedzinę, poźniej przyrównaj do zera i oblicz.
Np. a)
x>1
U{(x+2)(x−3)/(√x−1)}
17 lis 18:41
-: Przez przypadek wysłałem nie gotowe, więc od nowa.
Najpierw wyznacz dziedzinę, poźniej przyrównaj do zera i oblicz.
Np. a)
x>1
(x+2)(x−3)=0
(x=−2⋁x=3)⋀x>1
więc x
0=3
17 lis 18:44
kasiaaaaa: dziedzine wyliczam z licznika czy mianowinika ? a do zera porownuje licznik i mianownik ?
17 lis 18:47
kasiaaaaa: a co z pozostalymi ?
17 lis 18:56
-: To zależy, jak masz ułamek to mianownik musi być rózny od zera, ja pierwiastek, to to co pod
pierwiastkiem musi być ≥0, a jak jest w mianowniku to >0.
Do 0 przyrównujesz całą funkcję. Miejsce zerowe oznacza punkt w którym funkcja jest równa 0.
| | x2−x−2 | | x2−x−2 | |
Czyli jak masz y= |
| , to to |
| przyrównujesz do 0. |
| | x2−x | | x2−x | |
| | x2−x−2 | |
Czyli |
| =0 x2−x≠0, x(x−1)≠0, x≠0 i 1≠0 |
| | x2−x | |
x
2−x−2=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
| | 1−3 | | 1+3 | |
x1= |
| = −1 x2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
Te dwa rozwiązania należą do dziedziny czyli to są miejsca zerowe.
Pozostałe dwa postaraj się zrobić sama.
17 lis 19:09