matematykaszkolna.pl
Dowód Adam: Liniowa powłoka dowód. Czy tak przeprowadzony dowód równania lin(linA)=linA jest dobry? Niech A={v1, ... ,vn} linA={a1v1+...+anvn, a1,...,an∊R, v1,...vn∊A} lin(linA)=(b1a1v1+...+bnanvn, b1,...bn∊R, a1v1,...,anvn∊linA} No i teraz zauważam, że b1a1 itd to są dalej dowolne stałe należące do R, czyli wracam do tego że jest to linA. Tylko nie jestem pewien czy mogę coś takiego zrobić.
17 lis 18:26
MQ: W trzeciej linijce powinieneś mieć kombinację liniową kombinacji liniowych, a nie pojedynczą kombinację liniową o współczynnikach będących iloczynami współczynników. Dopiero potem powinieneś pokazać, że sprowadza się to do pojedynczej kombinacji liniowej.
17 lis 18:50
Adam: A jak to zapisać?
17 lis 18:52
Adam: b1(a1v1+...+bnvn)+...+bn(a1v1+...+anvn)?
17 lis 18:53
Adam: Tam b z a mi się zamieszało.
17 lis 18:54
MQ: Raczej: b1(a11v1+...+a1nvn)+.....+bn(an1v1+....+annvn)
17 lis 19:08
Adam: Hmm, za bardzo nie rozumiem tego zapisu, ma to coś związanego z macierzami bo tego jescze nie miałem?
17 lis 19:11
MQ: Nic z macierzami. Po prostu nie możesz brać takich samych wsp. w wektorze mnożonym przez b1, jak w wektorze mnożonym przez b2 itd. Dla odróżnienia, że te wsp. a są różne trzeba dodać jeszcze jeden indeks.
17 lis 19:14
Gray: Przepraszam, że się wtrącę, ale mam drobną uwagę: powłokę liniową zbioru definiujemy jako zbiór wszystkich skończonych kombinacji liniowych elementów zbioru. Czyli wyznaczając lin(linA), gdzie A={v1,....,vn}, nie możemy ograniczać się jedynie do kombinacji liniowych n elementów. To taka moja mała uwaga do wpisu z 19:08 emotka
17 lis 19:19
Adam: Chyba już rozumiem, czyli jak teraz to wymnożę, wyciągnę v1,...,vn przed nawias i zauważę że testałe dalej są dowolną stałą tym samym wracając do definicji linA, dowód będzie poprawny?
17 lis 19:21
Adam: Dobra, znalazłem mniej skomplikowany sposób by tego dowieść: http://www.matematyka.pl/374559.htm, jednak dalej mnie ciekawi czy tym sposobem dałoby się to dowieść.
17 lis 19:25
MQ: Racja Gray
17 lis 19:30