TRYGONOMETRIA
Blue: Trygonometria!

Muszę Wam powiedzieć, że dzisiaj się wzięłam za kolejny zestaw z trygonometrii i poszło mi już
o wiele lepiej niż wczoraj

Rozwiązałam poprawnie 10/13 zadań, więc jest dobrze

Jednak mam problem z 3 zadaniami − liczę na Waszą pomoc
| | 4 | | 2√5 | |
zad.1 Niech x,y będą kątami ostrymi. Wiedząc, że sinx+siny= |
| i cosx+cosy= |
| , |
| | 3 | | 3 | |
uzasadnij, że x=y.
| | 1 | | √3 | |
zad.2 Udowodnij równość |
| − |
| =4 |
| | sin10 | | cos10 | |
| | 1 | |
zad.3 Rozwiąż nierówność sinx(cox− |
| )<0 w przedziale <0,2π> |
| | 2 | |
17 lis 18:22
Gray: Do 2. W mianowniku muszą być stopnie, tj. sin10
o i cos10
o. W takiej postaci jak napisałaś
(jesteś kobietą?

, nie jest to prawdą.
| | cos100 − √3sin100 | |
Lewa = |
| = |
| | sin10ocos10o | |
| | sin30ocos100 − cos30osin100 | | sin(30o−10o) | |
= 2 |
| = 4 |
| =4 |
| | | | sin20o | |
Koniec
17 lis 18:36
Blue: Dzięki Gray

Tam miały być stopnie, ale nie wiedziała, jak napisać
17 lis 18:39
Blue: A co z 1 zadaniem? Ma ktoś jakiś pomysł ?
17 lis 18:39
Blue: wiedziałam*
17 lis 18:40
Gray: Po dodaniu stronami i rozpisaniu kwadratów:
2+ 2(sinxsiny+cosxcosy) = 4, ale sinxsiny+cosxcosy=cos(x−y)
zatem
cos(x−y)=1 czyli x−y=2kπ. Skoro kąty ostre, to jedynie k=0 wchodzi w grę.
Koniec
17 lis 18:53
Blue: a skąd wziąłeś to cos(x−y)=1
17 lis 19:02
Gray: Widzisz to, tylko o tym nie wiesz:
2+2(.......)=4 ⇔2(......)=2 ⇔(......)=1, ale (.....)=cos(x−y)
17 lis 19:07
Blue: haha, no tak

Dzięki

A zadanie 3 ?
17 lis 19:20
Gray: Zadania 3 Gray zostawiam dla Blue

Przedział [0,2π], więc zacznij od wykresu sinx i cosx.
Kiedy iloczyn dwóch liczb jest ujemny?
17 lis 19:22
Kacper:
ab<0 ⇔ (a<0 ∧ b>0) ∨( ... )
uzupełnić
17 lis 19:26
Kacper:
Tak abstrahując, to zadanie 1 dosyć ciekawe
17 lis 19:29
17 lis 20:08
undefined: Rozwiąże ktoś pierwsze jeszcze?
17 lis 20:45
Kacper:
Przecież jest już rozwiązane?
17 lis 20:46
undefined: Dzięki
17 lis 20:47