Wyszukaj dziedzine funkcji logaymicznej
Rafał: Wyznacz dziedzineę f(x)=log2 (1−x/1+x) oraz wyznaczyc czy funkcja jest parzysta czy nieparzysta
17 lis 18:08
Rafał: może ktoś wie?
17 lis 19:29
Janek191:
| | 1 − x | |
f(x) = log2 |
| ? |
| | 1 + x | |
17 lis 19:35
Janek191:
| | 1 − x | |
Dziedzina: x ≠ − 1 i |
| > 0 ⇔ ( 1 − x)*( 1 + x) > 0 |
| | 1 + x | |
17 lis 19:36
Janek191:
Funkcja f jest nieparzysta
17 lis 19:38
Rafał: wielkie dzieki
17 lis 19:44
Janek191:
Wiesz dlaczego f jest nieparzysta ?
17 lis 19:49
Rafał: tak bo f(−1)=/=f(1)
a czy w ten sam sposob policzysz
17 lis 20:07
Rafał: czy tak?
17 lis 20:22
Rafał: wie ktos
17 lis 20:38
Janek191:
| | 2 + x | |
Dziedzina: x ≠ 2 i |
| > 0 ⇔ ( 2 + x)*( 2 − x) > 0 |
| | 2 − x | |
| | 2 − x | | 2 + x | | 2 + x | |
f( −x ) = ln ( |
| )3 = 3 ln ( |
| )−1 = −1*3 ln |
| = |
| | 2 + x | | 2 − x | | 2 − x | |
| | 2 + x | |
= − ln ( |
| )3 = − f(x) |
| | 2 − x | |
18 lis 07:19
Gray: Rafał: uwaga do wpisu z 20:07: warunek f(−1)≠f(1) oznacza jedynie, że funkcja nie jest
parzysta. Funkcja, która nie jest parzysta, nie musi być nieparzysta.
18 lis 09:12