...
Hondziarz: Punkty A( 0,−5) oraz D(−3,−1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, którego
osią symetrii jest prosta o równaniu x+2y=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego
trapezu oraz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
17 lis 17:31
J :
1) prosta prostopadła do danej przechodząca przez A
2) punkt ich przecięcia (środek odcinka AB) → stąd wyznacz B
3) analogicznie prostopadła do danej przechodząca przez → stą C
4) środki ramion
5) odległość środków ... i koniec...
17 lis 17:40
Hondziarz: Tak robię, ale nie wychodzi. Więc jeśli chodzi o pkt B.
prosta zawierająca AB to będzie 2x+y+C=0
podstawiam współrzędne A
prosta wychodzi 2x+y+5=0
robię układ równań, pkt przecięcia wychodzi (−2, −1)
czyli B(−4, 3) a powinno być (4, 3)
co jest źle?
17 lis 17:48
J :
prostopadła przez punkt A : wychodzi: −2x + y + 5 = 0 ..
17 lis 17:52
Hondziarz: Teraz mi już ułamki jakieś wychodzą. Powalone to zadanie, umiem je zrobić, ale ciągle jakieś
beznadziejne wyniki wychodzą i w tym wypadku akurat tzw gotowiec by mi się przydał.
17 lis 18:06
Hondziarz: Swoją drogą dlaczego jest −2x? Nie trzeba zmieniać znaku przy jednym?
17 lis 18:12