Ciąg arytmetyczny
Ania: Trzy liczby 8,x+4,16 tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
Proszę o pomoc, nie wiem czy chodzi o wzór: 2−a=1−b i wychodzi mi chyba zły wynik
17 lis 17:24
J :
2(x+4) = 8 + 16 ⇔ x = ...?
17 lis 17:25
Ania: Nie rozumiem... 8 to chyba jest wspólczynnik "a" a nie "1"
17 lis 17:38
J :
jaki współczynnik, 8 to jeden z wyrazów ciągu .. 8 , x +4 , 16 − trzy wyrazy ciągu ..
17 lis 17:42
Ania: b−a=1−b
2b−1=a
2(x+4)=1− (x+4)

czy 2(x+4)=8−(x+4)
Kompletnie się pogubiłam co jest czym
17 lis 17:45
J :
rozwiąż równanie z 17:25 ...
17 lis 17:46
Ania: Ale nie wiem skąd taki zapis
17 lis 17:48
J :
| | 8 + 16 | |
wyraz środkowy jest średnią arytmetyczną wyrazów sąsiednich: x+4 = |
| .. |
| | 2 | |
17 lis 17:49
Ania: Dziękuję, teraz rozumiem. Wyszło mi 8
17 lis 17:59