Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x.
Ania: Witam! Mam problem z następującym zdaniem: Trzy liczby 2,x+3,8 tworzą ciąg geometryczny.
Wyznacz x.
Mam wzór a22=a1*a3
I wychodzi mi rówanie do wyliczenia delty... Nie mam pojęcia co robię źle, bo wychodzą
kosmiczne liczby... Proszę o pomoc!
17 lis 17:22
J :
co Ty opowiadasz ...? (x+3)2 = 2*8 ... x + 3 = 4 lub x +3 = − 4 ..
17 lis 17:24
Ania: Faktycznie... Nie pomyślałam! Zaczelam rozpisywac wzor skróconego mnożenia i stąd te głupoty.
17 lis 17:27