wyznacz dziedzine funkcji
mania: wyznacz dziedzine funkcji : czy to z delty mozna wyliczyc ?
17 lis 16:44
J :
tak ... rozłozyć na czynniki: x2(x2 − 2x + 2) ... i nawias się już nie rozkłada ( bo Δ < 0 )
17 lis 16:47
mania: mozesz napisac do mnie na gg?
17 lis 16:51
J :
..niestety ...

, pytaj tutaj ....
17 lis 16:52
mania: wyszla mi delta na minusie i co dalej ?
17 lis 16:53
J :
.. no to właśnie Ci napisałem ... czyli nawias nigdy się nie zeruje , a zatem mianownik zeruje
sie tylko dla x = 0 , stąd dziedzina: D = R/{0} ..
17 lis 16:55
J :
i nie uzywaj "wyszła mi na minusie" ... jest ujemna...
17 lis 16:56
mania: no a co w takim przypadku robic ?
y= √x2−5x+6
17 lis 16:57
mania: tez wyliczyc z delty ?
17 lis 16:57
J :
warunek: x2 −5x + 6 ≥ 0 .. i masz dwie drogi, albo Δ ...albo : x2 −2x − 3x +6 ≥ 0 ⇔
x(x−2)−3(x−2) ≥ 0 ⇔ (x−2)(x−3) ≥ 0 ...rysunek i odczytujesz
17 lis 17:00
mania: Δ=1 dobrze wyliczyłam ? jeszcze tylko x1 i x2
17 lis 17:03
mania: x1= 2 x= 3 . dobrze wyszlo . o jakim rysunku mowiles
17 lis 17:05
J :

i kiedy (x−2)(x−3) ≥ 0...?
17 lis 17:08