wymierność
Kasia: | | −4 | |
Czy liczba a=√11 − 2√30 + |
| jrst wymierna, czy niewymierna |
| | √5 + √6 + √54 + √45 | |
17 lis 15:49
Eta:
a=.....=0 −−− jest wymierna
17 lis 16:01
Kasia: ?
17 lis 16:02
Eta:
√a2= |a|
11−2
√30=(
√6−
√5)
2 to
√11−2√30=
√(√6−√5)2= |
√6−
√5|=
√6−
√5
i
√5+
√6+
√54+
√45=
√5+
√6 +3
√6+3
√5= 4
√6+4
√5= 4(
√6+
√5)
| | −4 | |
a= ......= √6−√5+ |
| = |
| | 4(√6+√5) | |
| | 1 | |
√6−√5− |
| =√6−√5−√6+√5=0 |
| | √6+√5 | |
17 lis 16:13
Eta:
Żyjesz? ..... to się odezwij ?
17 lis 16:38
Kasia: Tak. Zrozumiałam. Dziekuje Vi bardzo Eta!
17 lis 16:40