liczby naturalne
nochybanie: Czy liczba a=2 * 332013 + 3 * 52014 + 4 * 72015 może być kwadratem liczby naturalnej?
17 lis 15:37
M:
11 wrz 06:01
kerajs:
To liczba nieparzysta.
Sprawdzam podzielność przez 8.
(2 * 332013 + 3 * 52014 + 4 * 72015 ) mod 8=
=(6 * 916006 + 3 * 251007 + 4 * 72015 ) mod 8=
=(6 * 116006 + 3 * 11007 + 4 * (−1)2015 ) mod 8=6+3−4=5≠1
Liczba a nie może być kwadratem liczby naturalnej.
11 wrz 12:51
Mila:
11 wrz 21:48
zainteresowany: A czy da się to wykazać bez modulo?
11 wrz 22:01