kresy
Aneta: Wykazać kres górny i dolny poniższego zbioru:
a) A:= {πe, eπ. √e32}∪N
b) A:= {1e, −1π,−13}∪[0,π)
c) A:= {2e, 4π, √3, −1} ∪ N
d)A;= {2e, 4π, √7−3}∪ (−3,0]
17 lis 14:37
Saizou :
no i w czym problem ?
17 lis 14:44
Aneta: Nie wiem jak mam wynaczyć kresy.
Wykazać kres górny i dolny poniższego zbioru:
a) A:= {πe, {e}{π}. √e32}∪N
b) A:= {1e,−1π,−13}[∪[0,π)
c) A:= {2e, 4π, √3, −1} ∪ N
d)A;= {2e, 4π, √7−3}∪ (−3,0]
17 lis 14:55
Aneta: i to powinno być tak bo w tamtym się źle dodało
17 lis 14:55
Aneta: a) A:= {πe, eπ. √e32}∪N
17 lis 14:56
Saizou :
która z liczb
| | π | | e | | √3e | |
{ |
| ; |
| , |
| }∪N jest najmniejsza ? |
| | e | | π | | 2 | |
17 lis 15:16
Aneta:
Ta eπ?
17 lis 15:24
J :
...od jakiej liczby zaczyna się zbiór N ..?
17 lis 15:27
Saizou :
i ile w przybliżeniu wynosi ?
17 lis 15:27
Aneta:
Od 1 czyli najmniejszą liczbą jest πe i wynosi 1,38
Tak?
17 lis 15:30
Saizou :
to zależy jaką umowę przyjmiesz co do liczb naturalnych,, ale załóżmy że 0 nie jest naturalne
czyli
N={1,2,3,....}
17 lis 15:33
Aneta:
czyli że ta liczba nie należy do naturalnych?
17 lis 15:38
Saizou :
masz tam sumę przedziałów a nie iloczyn
czyli to co jest w {...} lub N
17 lis 15:44
Aneta:
a co z tymi kresami?
17 lis 15:48
Saizou :
pytanie co to jest kres ?
17 lis 16:40
Aneta:
No właśnie tu jest problem bo mam definicje kresy dolnego i górnego a zadań nie robiliśmy
żadnych i nie wiem jak to się robi

kres górny
a=supA ⇔ ∀x∍ x≤A
∀ε>0∃x
ε∍A x
ε> a−ε
17 lis 17:05
Aneta: kres dolny
b=inf A⇔ ∀x∊ x≥b
∀ε>0 ∃x−{ε}∊A xε< b+ε
i w tamtym też zamiast ∍ ma być to ∊
17 lis 17:08
Saizou :
zacznijmy może od prostszego przykładu, weźmy zbiór
A={−1,0,1,2,3,4,5}
kres górny zbioru to najmniejsze z ograniczeń górnych, nasz zbiór jest ograniczony przez wiele
liczb z góry np. A<7, A<6, A<10 i tak dalej, ale mamy mieć najmniejsze z tych ograniczeń
czyli A≤5
17 lis 17:08
Aneta: a kres dolny do −1 tak?
17 lis 17:15
Saizou : tak
17 lis 17:16
Aneta: tylko że ja takich prostych nie będę mieć na kolokwium
17 lis 17:17
Saizou : zauważ że te przykłady co podałaś prawie się nie równią o mojego przykładu xd
17 lis 17:20
Aneta: Czyli to się robi na tej samej zasadzie?
17 lis 20:13