matematykaszkolna.pl
wykres sin|x| ***: czy wykres funkcji sin|x| jest okresowy? mi wychodzi, że tak. proszę o weryfikację
17 lis 13:42
daras: no pewnieemotka
17 lis 13:49
***: dzięki wielkie emotka
17 lis 13:52
Gray: Jesteście pewni? sin|x| jest nieróżniczkowalny w zerze − to jedyny punkt w którym jest nieróżniczkowalny. A gdyby był okresowy to..... − dokończcie sami emotka
17 lis 13:53
***: no tak, tylko my na studiach jeszcze różniczek nie przerabialiśmy. jeśli dałoby się to jakoś obalić nie na podstawie różniczek to tak, ale mi okres wyszedł π
17 lis 13:56
Gray: rysunekTeraz nie mam czasu na nic więcej za wyjątkiem wykresu. Musze lecieć na zajęcia. Może wieczorem, jak problem będzie aktualny..
17 lis 13:59
J : .. to zobacz,co się dzieje z wykresem w pobliżu osi OY ...
17 lis 14:00
J : o właśnie .. to co narysował Gray ..
17 lis 14:01
***: to wieczorem gdybyś mógł to lepiej wytłumaczyć to byłabym wdzięczna emotka
17 lis 14:01
***: no dobrze, tylko jak to rozpisać. czy narysować wykres tylko skoro nie mieliśmy różniczek
17 lis 14:02
Gray:
 π π 
sin

=1, sin(π+

) = −1 więc π nie jest okresem emotka
 2 2 
17 lis 15:36
PW: Nic takiego nie trzeba wiedzieć. Punkt x0 = 0 ma taką własność, że w jego niewielkim
 π π 
otoczeniu, np. dla x∊(−

.

) funkcja f(x) = sin|x| przyjmuje wyłącznie wartości
 4 4 
dodatnie, zaś f(x0) = sin|0| = 0. Widać to na rysunku Graya, który powinien umieć wykonać każdy licealista: − dla x > 0 f(x) = sinx, a dla x <0 f(x) = sin(−x) = − sinx. Z własności funkcji sinus wynika, że nie ma drugiego takiego punktu x1 (ani po prawej, ani po lewej stronie x0), dla którego byłoby sinx1 = 0 i jednocześnie dla wszystkich dostatecznie małych α wartość sin(x1−α) miałaby taki sam znak jak sin(x1+α), gdyż jak wiadomo jedynymi miejscami zerowymi funkcji sinx lub sin(−x) są liczby postaci kπ, w otoczeniu których funkcja ta zmienia znak. Skoro nie ma drugiego takiego punktu w otoczeniu którego funkcja f ma takie same wlasności, to znaczy że f nie jest okresowa.
17 lis 15:44
Gray: Albo tak: ponieważ dla x>0 sin|x|=sinx oraz dla x<0 sin|x|=−sinx zatem jedynym sensownym kandydatem na okres jest 2π. Ponieważ jednak
 π π 2 
sin|−

| = sin(

)=

4 4 2 
oraz
 π π 2 
sin|−

+2π| = sin(−

+2π) = −

,
 4 4 2 
zatem nic z tego.
17 lis 17:31
MQ: Po prostu ~∃T∊R ∀x∊Df (sin|x+T|=sin|x|)
17 lis 18:44