wykres sin|x|
***: czy wykres funkcji sin|x| jest okresowy?
mi wychodzi, że tak.
proszę o weryfikację
17 lis 13:42
daras: no pewnie
17 lis 13:49
***: dzięki wielkie
17 lis 13:52
Gray: Jesteście pewni? sin|x| jest nieróżniczkowalny w zerze − to jedyny punkt w którym jest
nieróżniczkowalny. A gdyby był okresowy to..... − dokończcie sami
17 lis 13:53
***: no tak, tylko my na studiach jeszcze różniczek nie przerabialiśmy. jeśli dałoby się to jakoś
obalić nie na podstawie różniczek to tak, ale mi okres wyszedł π
17 lis 13:56
Gray:

Teraz nie mam czasu na nic więcej za wyjątkiem wykresu. Musze lecieć na zajęcia. Może
wieczorem, jak problem będzie aktualny..
17 lis 13:59
J :
.. to zobacz,co się dzieje z wykresem w pobliżu osi OY ...
17 lis 14:00
J :
o właśnie .. to co narysował Gray ..
17 lis 14:01
***: to wieczorem gdybyś mógł to lepiej wytłumaczyć to byłabym wdzięczna
17 lis 14:01
***: no dobrze, tylko jak to rozpisać. czy narysować wykres tylko skoro nie mieliśmy różniczek
17 lis 14:02
Gray: | | π | | π | |
sin |
| =1, sin(π+ |
| ) = −1 więc π nie jest okresem  |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 15:36
PW: Nic takiego nie trzeba wiedzieć. Punkt x
0 = 0 ma taką własność, że w jego niewielkim
| | π | | π | |
otoczeniu, np. dla x∊(− |
| . |
| ) funkcja f(x) = sin|x| przyjmuje wyłącznie wartości |
| | 4 | | 4 | |
dodatnie, zaś f(x
0) = sin|0| = 0. Widać to na rysunku
Graya, który powinien umieć
wykonać każdy licealista:
− dla x > 0
f(x) = sinx,
a dla x <0
f(x) = sin(−x) = − sinx.
Z własności funkcji sinus wynika, że
nie ma drugiego takiego punktu x
1 (ani po prawej,
ani po lewej stronie x
0), dla którego byłoby
sinx
1 = 0
i jednocześnie dla wszystkich dostatecznie małych α wartość sin(x
1−α) miałaby taki sam znak
jak sin(x
1+α), gdyż jak wiadomo jedynymi miejscami zerowymi funkcji sinx lub sin(−x) są
liczby postaci kπ, w otoczeniu których funkcja ta zmienia znak.
Skoro
nie ma drugiego takiego punktu w otoczeniu którego funkcja f ma takie same
wlasności, to znaczy że f nie jest okresowa.
17 lis 15:44
Gray: Albo tak: ponieważ dla x>0 sin|x|=sinx oraz dla x<0 sin|x|=−sinx zatem jedynym sensownym
kandydatem na okres jest 2π. Ponieważ jednak
| | π | | π | | √2 | |
sin|− |
| | = sin( |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
oraz
| | π | | π | | √2 | |
sin|− |
| +2π| = sin(− |
| +2π) = − |
| , |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
zatem nic z tego.
17 lis 17:31
MQ: Po prostu ~∃T∊R ∀x∊Df (sin|x+T|=sin|x|)
17 lis 18:44