Nie wykonując dzielenia wyznaczyć resztę z wielomianu
Wielomianek 138: Nie wykonując dzielenia wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q, jeżeli:
P(x) = x99 − 2x98 + 4x97, Q(x) = x4 − 16
17 lis 13:04
Oklaa: Masz taki wzorek, a mianowicie w twoim przypadku: P(x)=W(x)Q(x)+R(x)
Q(x)=(x2−4)(x2+4)=(x−2)(x+2)3, czyli pierwiastkami tego wielomianu Q będzie 2 i
−2.Podstawiasz to do wzoru to będziesz mial
P(2)=R(x) i P(−2)=R(x) i podstawiasz pod ogólny wzór i potem robisz P(2)=P(−2). Mam nadzieję,
że dobrze zrobiłem ostatni krok, bo tego nie jestem pewien
17 lis 13:23
zombi: Tu raczej chodzi dodatkowo o zespolone pierwiastki, czyli musisz policzyć
P(2),P(−2),P(2i),P(−2i)
i dla tych wartości rozwiązać układ równań
a(2)3+b(2)2+c(2)+d = P(2)
a(−2)3+b(−2)2+c(−2)+d = P(−2)
a(2i)3+b(2i)2+c(2i)+d = P(2i)
a(−2i)3+b(−2i)2+c(−2i)+d = P(−2i)
Jeśli się nie pomyliłem to reszta wyjdzie coś w stylu 299(x3−x2+x), ale przelicz, wynik
podobny wyjdzie.
17 lis 13:30
Oklaa: ostatnio krok jest źle, zaraz poprawie jak będę umiał
17 lis 13:35