oblicz pochodną
Oklaa: | | 1 | | −1 | |
y=arctgx−arcctg |
| wynik mi wychodzi ciągle |
| a powinno wyjść 0 |
| | x | | x2+1 | |
17 lis 12:45
J :
| | x2 −1 | |
mnie z kolei wychodzi: |
| ...  |
| | x2(1+x2) | |
17 lis 12:54
Oklaa: ICSP może ty coś ten teges?
17 lis 13:01
ICSP: | | 1 | | 1 | | −1 | |
y; = |
| + |
| * |
| = |
| | x2 + 1 | | | | x2 | |
| | 1 | | −1 | |
= |
| + |
| = 0 |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
17 lis 13:08
Oklaa: a mi własnie w liczniku 2. za każdym razem wychodzi −2... bo 1 w drugim mianowniku wciągam do
| | x2+1 | |
tego ułamka i wychodzi |
| i jak sie skróci z tym x2 to wychodzi w liczniku |
| | 2x2 | |
potem −2... możesz mi wytłumaczyć mój błąd ?
17 lis 13:15
ICSP: Ja tutaj żadnej 2 nie widzę
17 lis 13:18
Oklaa: | | 1 | | x2+1 | |
1+ |
| = |
| , czyż nie ? i 2 masz w mianowinku |
| | x2+1 | | 2x2 | |
17 lis 13:27
Oklaa: kurcze... błąd. bez 1 w pierwszym mianowniku
17 lis 13:28
ICSP: | | 1 | | x2 + 2 | |
1 + |
| = |
| , ale ta równość nie ma nic wspólnego z twoim zadaniem. |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
17 lis 13:29
17 lis 13:29
Oklaa: o kurcze, podstawówka się kłania... Czasami takie błędy mi się zdarzają, ale nie dlatego, że
mam braki z podstawówki tylko dlatego, że jestem gapa. dzięki
17 lis 13:38