Piłka spada z wysokości
Kamil: Piłka spada z wysokości h=20m. Z jaką prędkością i po jakim czasie piłka spadnie na ziemię
Proszę o pomoc, nie czaje fizyki a mam na jutro multum zadań
17 lis 12:16
17 lis 12:24
PW: Piłka ma przebyć drogę 20 m ruchem jednostajnie przyspieszonym (z przyspieszeniem ziemskim g),
prędkość początkowa v0 = 0. Wystarczy podstawić do wzorów.
17 lis 12:27
PW: Nie widziałem
17 lis 12:28
J :
... no i ma komentarz do obliczenia czasu ...

... co do predkości,może się zorientuje,że to zasada zachowania energii....
17 lis 12:31
Mateusz: predkosc koncowa spadającego ciala bez predkosci poczatkowej wynosi
√2gh
| | 1 | |
czas wyznaczysz z: h= |
| gt2 |
| | 2 | |
wzory znane z kinematyki tyle ze zmienione nazwy zmiennych z "s" na h i "a" na g
17 lis 12:34
Mateusz: Tez nie widziałem
17 lis 12:35
Mateusz: Zeby uscislic g− przyszpieszenie ziemskie
17 lis 12:36
Kamil: a m? co znaczy m?
17 lis 13:42
daras: fizyka.pisz.pl
tam są takie zadania już rozwiązane
17 lis 13:50
daras: m jak mama w fizyce zwykle oznacza masę , ale ty widzę sobi ejaja robisz
17 lis 13:51
Kamil: nie, ja z fizyki nic nie umiem xd
17 lis 20:00
daras: to idź na kulturoznawstwo albo politologię
18 lis 21:26