tw o 3 ciągach- granice
Aneta: Korzystając z tw o 3 ciągach obliczyć granicę:
a) lim pn+2 {5
n+2+ 7
n−3}=
b) lim
n√4n+2 + 8n−1=
c) lim pn+2{4
n+2 + 7
n−1}=
d) lim
n√3n−2 + 6n+1=
pn+2 oznacza pierwiastek stopnia n+2
Z góry dziękuje za pomoc
17 lis 11:29
Gray: W każdym zadaniu robisz to samo. Np. a)
Dla dostatecznie dużych n (dla tak dużych, by 7n+27−5≥5n+2; możesz dokładnie to n
wyznaczyć).
7n+27−5≤5n+2+7n−3≤7n+27−5 + 7n+27−5
po obłożeniu pierwiastkiem stopnia n+2 lewa strona zmierza do 7, prawa też, więc i środek.
Przypominam pn+2{stała}→1
17 lis 11:54
Aneta: Wykazać kres górny i dolny poniższego zbioru:
a) A:= {πe, eπ. √e32}∪N
b) A:= {1e, −1π,−13}∪[0,π)
c) A:= {2e, 4π, √3, −1} ∪ N
d)A;= {2e, 4π, √7−3}∪ (−3,0]
17 lis 14:32