arc
Cami: Witam
mam obliczyć:
znalazłem, że powinno się korzystać z okresowości, ale kompletnie tego nie rozumiem jak z tej
okresowości skorzystać
proszę o wytłumaczenie, a nie o zrobienie zadania
17 lis 09:43
MQ: | | 7π | |
Chodzi o to, żeby znaleźć takie α∊<−π,π>, dla którego tg |
| =tgα |
| | 8 | |
17 lis 09:52
Cami: zgadza się, i to rozumiem
17 lis 09:54
Cami: ale co dalej?
17 lis 09:57
MQ: I tyle. α jest wynikiem.
17 lis 09:59
Cami: | | −π | |
no właśnie nie.... odp. |
| |
| | 8 | |
nie chciałem pisać tego, bo tego nie rozumiem, ale chyba muszę.... wtedy może mi MQ
wytłumaczysz
| | 7 | | 7 | | pi | |
tg |
| pi=tg |
| pi − pi)= tg − |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 7 | | pi | | pi | |
zatem arctg(tg |
| pi)=arctg(tg − |
| )=− |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
17 lis 10:04
J :
tgα = tg315o = tg(360o − 45o) = tg45o ⇔ α = 45o lub α = − 135o
17 lis 10:04
MQ: | | π | | π | |
Sorry, rozwiązanie trzeba znaleźć dla α∊<− |
| , |
| > −− moja pomyłka. |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 10:08
J :
| | π | |
ja też przepraszam ... tg315o = −tg45o = tg(−45o) ⇔ α = − |
| |
| | 4 | |
17 lis 10:13
Cami: ale dlaczego tak piszecie?
17 lis 10:19
J :
| | π | | π | |
funkcja arctgx jest określona tylko na przedziale: <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 10:22
MQ: Żeby być ścisłym!
Funkcja arctg jest określona na przedziale (−
∞, +
∞) !
| | π | | π | |
To zbiór wartości arctg jest przedziałem <− |
| , |
| >. |
| | 2 | | 2 | |
17 lis 10:25
Cami: no ok, ale widzieliście jakie ja rozwiązanie napisałem?
spisałem coś czego nie rozumiem i proszę was o wytłumaczenie dlaczego odejmuje się pi
17 lis 10:31
MQ: Bo funkcja tg ma okresowość π.
17 lis 10:32
Cami: ale czmu się odejmuję? po prostu nie czuję okresowości w połączeniu z tym odejmowaniem....
dlaczego się nie dodaje pi lub dlaczego nie dodaje się 0 (początku układu)
17 lis 10:37
J :
| | π | |
..wycofuję swoje posty ... α = − |
| .. rozwiązanie.. |
| | 8 | |
17 lis 10:37
MQ: Po prostu musisz dodać (odjąć) taką wielokrotność π, żeby się wstrzelić w przedział <−π/2,π/2>.
W tym wypadku k*π=−π, czyli k=−1
17 lis 10:38
J :
okresem zasadniczym tg jest kąt π , zatem: tgα =tg(kπ + α) , gdzie: k ∊ C
zatem dla k = − 1 mamy: tgα = tg(−π + α) = tg(α − π)..
17 lis 10:39
J :
@
MQ istotnie dziedzina: (−
∞,+
∞) , ale i zbiór wartości jest otwarty ...
17 lis 10:44
Cami: ale przecież 7/8 pi już samo w sobie jest w tym przedziale −pi/2, pi/2?
17 lis 10:47
J :
nie... 7/8π to kąt : 157,5o
17 lis 10:49
MQ: @
J istotnie otwarty
17 lis 10:51
Cami: aaaaa racja pi to przecież 180....
ok, rozumiem! DZIĘKI WIELKIE
17 lis 10:51