Dziedzina Funkcji
TakiTam: Dziedzina , czy dobrze to robię?
|x−1|≠0
x≠−1 i x≠1?
17 lis 07:34
J :
.. a jaka jest funkcja ...?
17 lis 07:38
TakiTam: licznika to tam nie trzeba liczyć a w mianowniku jest to co napisałem
17 lis 07:40
TakiTam: ale jednak wydaje mi się, że tylko x≠1 jest dobre.
17 lis 07:40
J :
Ix −1I ≠ 0 ⇔ x − 1 ≠ 0 ⇔ x ≠ 1
17 lis 07:43
TakiTam: a jeżeli w liczniku mam x2+4x−5 i obliczę z delty x1 = 1 i x2= −5 to to będą miejsca zerowe
mojej funkcji?
17 lis 07:46
TakiTam: Tylko 1 nie bd należała do df w tym przypadku.
17 lis 07:46
J :
..tylko x = − 5, bo x = 1 nie należy do dziedziny ...
17 lis 07:47
TakiTam: Okej , dziękuje za pomoc
17 lis 07:50