Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością ściany bocznej
Ardox: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością ściany bocznej kąt alfa.
Wyznacz objętość tego ostrosłupa,jeśli krawędź jego podstawy ma długość a.
Pomóżcie proszę, podchodzę do tego już 5−ty raz i nie mogę sobie poradzić..
17 lis 00:01
Raf131:

Punkt D jest punktem przecięcia się wysokości w trójkącie równobocznym, czyli
| | 1 | | a √3 | | a √3 | |
|DE| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
W ΔDEW mamy:
| | |DE| | | a √3 | |
h = |
| = |DE| ctg α = |
| ctg α |
| | tg α | | 6 | |
Szukana objętość:
| | 1 | | 1 | | a √3 | | a2 √3 | | a3 ctg α | |
V = |
| h * Pp = |
| * |
| ctg α * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 4 | | 24 | |
17 lis 00:39
Ditka:

SM=
13a
∡SDM=α
tgα=
13a/H
H=
13a/tgα
V=
13*P
p*H P
p=(a
2*
√3)/4
V=
136*a
3√3/tgα
17 lis 00:47
Ditka:
rzeczywiście SM=13wysokosci trojkata wiec a√3/6
przepraszam ide spac
17 lis 00:52
Ardox: Dzięki!
17 lis 13:52