granice
kasiapw: Cześć, mam kosmiczny przykład z granic
lim (n+2)n+3/nn(2n+1)3
przy n dążącym do nieskończoności
Prosze o pomoc ! :c
16 lis 23:45
koooe: mi wychodzi nieskończoność * 1/8 a Ty do czego dochodzisz?
17 lis 00:03
kasiapw: mi wyszła 1/2. Rozbiłam to na (n+2/n)n * (n+2/2n+1)n ale nie wiem czy to jest poprawne
17 lis 00:08
kasiapw: (n+2/n)n * (n+2/2n+1)3 poprawka
17 lis 00:09
kasiapw: o faktycznie, przepraszam, wychodzi 1/8
17 lis 00:10
koooe: no i jak Ci tu 1/2 wychodzi? przecież (n+2/n)n to nieskończoność
17 lis 00:12
kasiapw: lim (n+2/n)n = lim n(1+2/n)/n = 1n=1
17 lis 00:15
Gray: | (n+2)n+3 | | n+2 | | (n+2)3 | |
| = ( |
| )n |
| = |
| nn(2n+1)3 | | n | | (2n+1)3 | |
| | (n+2)3 | | e2 | |
=((1+2/n)n/2)2 |
| → |
| |
| | (2n+1)3 | | 8 | |
17 lis 08:35
koooe: no czyli nieskonczoność*1/8
17 lis 18:10