sdf
logika: Kwantyfikator,
jak zapisać,że x nie jest liczbą parzystą ?
16 lis 22:53
logika: *pierwszą
ktoś mi wcześnie pisał tak:
∀x∊N ((p ∊ N ∧ p | x) → (p = 1 v p = x))
Tylko nie rozumiem tego , może jest jakiś prostszy zapis?
16 lis 22:56
logika: ?
16 lis 23:11
logika: ?
17 lis 00:00
MQ: Ja bym napisał tak:
∃k∊N(k≠1 ∧ k≠x ∧ k|x)
17 lis 08:38
Gray: To chyba byłem ja

ale wtedy pytano o liczbę pierwszą, a nie parzystą.
Tu można tak:
¬ (x jest liczbą parzystą) ⇔ ¬ ( ∃n∊ℤ: x=2n) ⇔ ∀n∊ℤ x≠2n.
17 lis 08:38
Gray: Mieszasz trochę Kolega, a przez Ciebie i ja mieszam

To zadanie, które przypominasz o 22:56
dotyczyło określenia liczby pierwszej (zob. k
https://matematykaszkolna.pl/forum/265962.html), a nie liczby, która nie jest liczbą
pierwszą. To co podałem Ci tu o 8:38 − dotyczy liczb, które nie są parzyste. Liczby, które nie
są pierwsze można określić tak jak zrobił to
MQ. To dokładne zaprzeczenie mojego wpisu,
który cytujesz o godz. 22:56.
17 lis 08:54