równanie z wartością bezwzględną
kreant: Rozwiąż równanie:
|x2−25|+|x+5|=0
na rozum wiem że x= −5 ale jak to obliczyć ?
16 lis 22:47
kreant: i patrząc na to widać że jeszcze jedna wartość będzie możliwa dla x ale jaka ?
16 lis 22:47
Hajtowy:
A gdyby Ci zapisano:
√(x2−25)2 + √(x+5)2 = 0
Rozwiązałbyś?
16 lis 22:48
kreant: nie pomyślałem o tej własności, poczekaj
16 lis 22:49
PW: Po lewej stronie jest suma dwóch wartości bezwzględnych (dwóch liczb nieujemnych). Suma
taka jest zerem tylko wtedy, gdy obie wartości bezwzględne są zerami:
|x2−25| = 0 i |x+5| = 0,
czyli (zgodnie z definicją modułu)
x2−5 = 0 i x+5 = 0.
16 lis 22:50
Hajtowy:
A jeśli nie wiesz dalej jak to rozwiązać to przedziały

x ∊ (−oo; −5) x ∊ <−5;5) x ∊ <5;+oo)
16 lis 22:51
PW: Poprawka w ostatniej linijce:
x2 −25 = 0 i x+5 = 0
16 lis 22:52
Hajtowy: PW owszem, ale z tego co mi wiadomo to teraz w szkole takich rzeczy nie uczą

Uczniowie muszą się męczyć przedziałami albo logicznie myśleć
16 lis 22:52
kreant: √(x2−25)2 + √(x+5)2 = 0
x2−25+x+5=0
x(x+1)=20
nie wiem co dalej :<
16 lis 22:52
Hajtowy:
√x2 = |x|

Zapisałem Ci to samo, tylko że zamiast wartości bezwzględnej pierwiastki

Spróbuj przedziałami
16 lis 22:54
kreant: PW według twojego wyszło by że x = √5 i(?) x=5
16 lis 22:55
Hajtowy: Albo skończ zadanie tak jak napisał Ci
PW 
W skrócie.
16 lis 22:55
kreant: nie wiem jak dojść do tych przedziałów, a to co piszę na stronce jest dla mnie średnio
zrozumiałe :<
16 lis 22:55
Hajtowy:
x
2−25=0 ⇒ x
2=25 ⇒ x=5 v x=−5
x+5=0 ⇒ x=−5
Stąd masz 3 przedziały które wyżej napisałem
16 lis 22:56
kreant: dokończenie od PW:
x2−5 = 0 i x+5 = 0.
x=√5 i x= −5
16 lis 22:57
kreant: a skąd mam wiedzieć czy przedziały mają postać np.
x ∊ (−oo; −5) x ∊ <−5;5) x ∊ <5;+oo)
x ∊ (−oo; −5> x ∊ (−5;5) x ∊ <5;+oo)
lub w innych miejscach otwarte i zamknięte przedziały?
16 lis 23:01
Hajtowy:
To jest jeden diabeł

Na jedno Ci wyjdzie.
Mnie uczono by środkowy lewostronnie i ostatni lewostronnie domknąć,
zaś Ciebie inaczej

Każdy robi tak jak go uczono albo jak się sam nauczył
16 lis 23:02
Radek: To jest nie ważne. Istotne jest aby zawsze z jednej strony był domknięty więc może być np
(1,5)<5,7>(7,8)
16 lis 23:03
kreant: A nie zauważyłem poprawki w ostatniej linijce
16 lis 23:03
PW: kreant, niedokładnie wcisnąłem "2" i zamiast "25" poszło "5", co sprostowałem o 22:52.
16 lis 23:04
kreant: czyli z wł. wart bezwzględnej:
x2−25=0
x+5=0
−−−−−−−
x=5∨x=−5
x=−5
16 lis 23:07
kreant: tak samo z |x2−16|+|x−4|=0
z wł wart bezwzględnej:
x2−16=0 ∧ x−4=0 ⇔(x=4∨x=−4)∧x=−4⇔x=−4
dobrze ?
16 lis 23:11
Mila:
Jednocześnie obydwa wyrażenia równe 0.
x=4
16 lis 23:17
kreant: zapędziłem się, oczywiście masz racje
16 lis 23:22