rownanie wykladnicze
b2910362: Nijak mi nie wychodzi.Podane liczby3x+2,32x+71/3x−1,32x−54 to ciag arytmetyczny.Oblicz x
16 lis 22:29
b2910362:
17 lis 20:30
Tadeusz:
... chcesz coby ktoś się tym pobawił .... to zapisz porządnie ... bo tak to trochę
zgaduj−zgadula
17 lis 20:34
Tadeusz:
... no tak wrzucił wczoraj ....dziś ponaglił i poszedł ...
17 lis 20:41
Tadeusz:
rozumiem, że te liczby to:
| | 32x+71 | |
3x+2+32x−54=2* |
| |
| | 3x−1 | |
po mnożeniu i porządkowaniu masz:
3
3x−2*3
2x−53*3
x−90=0
podstawienie 3
x=t gdzie t>0
−2 i −5 odpadają pozostaje t=9
zatem x=2
17 lis 20:57