asymptoty
kyrtap: Jak to jest z tymi asymptotami, jeżeli chodzi o granice:
| | x3+ 1 | |
Mam przykład f(x) = |
| |
| | x2 − 1 | |
16 lis 21:51
kyrtap: Mila możesz wytłumaczyć?
16 lis 21:53
Eta:
dwie pionowe : x= 1 v x= −1
poziomej nie ma .... bo limf(x) =..................
x→±
∞
Sprawdź czy jest ukośna : y=ax+b
| | f(x) | |
x→∞ a= lim |
| =... x→∞b= lim [f(x)−ax]=.... |
| | x | |
16 lis 21:58
16 lis 22:02
PW:
| x3+1 | | x3−x | | x − 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = x + |
| |
| x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | | x + 1 | |
− granicę łatwiej liczyć i od razu widać, że asymptota ukośna ma równanie y = x (w miarę jak
podążamy ku nieskończoności wartości funkcji coraz mniej różnią się od x).
Takie coś warto zrobić chociażby po to, żeby wiedzieć jakie wyniki mają dać formalne rachunki.
16 lis 22:04
Eta:
16 lis 22:05
Eta:
PW popraw
chochlika
16 lis 22:06
PW: A, to "skrócenie przez x2−1 i przez x−1" może być wykonane tylko w celu liczenia granicy przy
x→∞, tak "w ogóle" to oczywiście nie, bo zmieniłaby się dziedzina.
16 lis 22:07
kyrtap: Eta na pewno będą dwie pionowe
16 lis 22:07
PW: No jasne, nie x−1 w liczniku, ale x+1, i ułamek po skróceniu wygląda inaczej. Może w ogóle
niepotrzebnie mącę, to z powodu wrodzonego lenistwa, bo łatwiej liczyć granice.
16 lis 22:09
Eta:

Racja........
| | (x+1)(x2−x+1) | |
Pionowa jedna x= 1 bo dla x= −1 |
| uprości się |
| | (x+1)(x−1) | |
16 lis 22:12
kyrtap: pytanko
a jak w asymptocie ukośnej wyszło by f(x) − ax = ∞ lub f(x)/x = ∞ to nie ma on asymptoty
ukośneJ?
16 lis 22:16
Lukas:
Nie znasz teorii wgl
16 lis 22:18
Eta:
Poproś
PW ... on lubi duuuuuuuuuużo pisać ( ja jestem leniwa i nie lubię powielania
odp)
16 lis 22:18
Eta:
Sorry .....
On ...
16 lis 22:20
kyrtap: Lukas znam teorię bo wiem jak się liczy współczynniki przy ukośnej , wiem że jeśli pionowe są
w −∞, ∞ to są asymptotami ale nie wiem jak jest z ukośnymi bo nie mam nic takiego zapisane
16 lis 22:21
PW: Eta, nie podśmiewaj się

z moich wysiłków "dydaktycznych". Mało umiem, to dokładnie
piszę o tym co wiem (a i tak się mylę)
16 lis 22:23
Lukas:
Patrz link ode mnie
16 lis 22:24
kyrtap: nie oglądam tego kolesia bo za długie a ja chcę prostą odp i rzeczową
16 lis 22:28
Eta:
PW źle mnie zrozumiałeś!
Ja baaardzo, ale to baaardzo podziwiam Cię,że chce Ci się tyle ....
mądrych rzeczy pisać

, myślę,że co niektórzy czytają ze zrozumieniem cierpliwie
do samego końca
Ode mnie <koszyk>

i jeszcze

Na "młodość"

zrobiłam się leniwa i wolę rysować i ............
Miłego wieczoru życzę
16 lis 22:32
PW: Nawzajem, zrozumiałem Cię dobrze. Mam intuicję, z których zapisów emanuje życzliwość (jak z
Twoich czy Mili), a kto lubi ludzi inaczej.
16 lis 22:40
Mila:
Dołączam się z szacunkiem
21 lis 19:08