odwrotna funkcja
Kasia: Witam,
mam zrobić funkcje odwrotna
32arccot√x=y
Czy ktoś byłby tak miły i powiedział jak usunąć tę trójkę?
16 lis 21:41
PW: Nie "usunąć trójkę", ale skorzystać z definicji logarytmu (przy odpowiednich założeniach):
3u = y ⇔ u = log3y
16 lis 21:50
Gray: Zlogarytmuj stronami log3
16 lis 21:50
Kris: | | π | | 3π | |
Przedstawić funkcję odwrotną do f(x) = sin x na przedziale [ |
| , |
| ] za pomocą |
| | 2 | | 2 | |
funkcji arcsin x
ja robie to tak
| | π | | 3π | |
y = sinx x ∊ [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
y = sin(x − π) x − π ∊ [ − |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
y = −sin(π − x)
−y = sin(π − x)
arcsin(−y) = π − x
−arcsin(y) = π − x
x = arcsin(y) + π
Powinno być −arcsin(y) ale nie wiem w ktorym miejscu robie błąd może mnie ktoś poprawić ?
16 lis 21:54
Kasia: Dziękuję, ratujecie mnie

Czy zatem dobrze wykonałam zadanie?:
2arccot
√x = log3y
arccot
√x=(log3y)/2
√x=cot((log3y)/2)
i na samym koncu x=cot((log3y)/2)
2
16 lis 22:03
Gray: Tak, tylko nie log3y, ale log3y.
Ostatecznie funkcja odwrotna x→ ctg2(log3√x)
16 lis 22:16
PW: Można było skorzystać z faktu, że
| | log3y | | 1 | |
|
| = |
| log3y = log3y1/2 = log3√y |
| | 2 | | 2 | |
16 lis 22:17
Marcin: Bardzo dziekuję za szybką odpowiedz!
Dlaczego tak? Nie rozumiem, związku z czym czy moja odpowiedź będzie wystarczająca

?
16 lis 22:18
Kasia: W sumie to ratujecie cały nasz kierunek
16 lis 22:25
PW: No nie, popełniłaś błąd w zapisie:
nie ctg(...)2, ale ctg2(...)
16 lis 22:26
Kasia: To teraz to już zgłupiałam.
Może od początku
2arccot
√x=(log
3y)/2
√x=cot(log
3y)/2
x= cot
2(log
3y)/2
Dlaczego zatem y ma być
√y
16 lis 22:29
PW: Przewidując to pytanie wytłumaczyłem baaardzo dokładnie o 22:17. Powinno się tak zrobić "dla
elegancji", ale Twoja ostatnia odpowiedź też jest poprawna.
16 lis 22:36
Kasia: Ah, myślałam, że to dodatkowa opcja.
Dziękujęmy
16 lis 22:38