Zbadać okresowość funkcji
dlux15: Zbadać okresowość funkcji:
a) f(x)=cos 2x.
b) f(x)=sin√x
c) f(x)=sin|x|
d) f(x)=tg3x
Nie było mnie na lekcji nie mogę sobie z tym poradzić.
16 lis 21:37
PW: Liczba T jest okresem funkcji f, gdy f(x+T) = f(x) dla wszystkich x z dziedziny.
a) Niech cos2(x+T) = cos2x
(1) cos2x+2T = cos2x
Z okresowości funkcji cos wynika, że (skoro równość (1) jest prawdziwa dla wszystkich x)
2T = 2π
T = π.
Odpowiedź: Okresem funkcji cos2x jest liczba π.
Warto się zastanowić, czy π jest okresem zasadniczym (podstawowym), ale o to w tym zadaniu nie
pytali − zbadać okresowość to odpowiedzieć na pytanie − czy funkcja jest okresowa. Ta jest.
16 lis 23:01
dlux15: Chyba załapałem, jutro wstawie moje wyniki, Czy mógłbym liczyć na sprawdzenie?
16 lis 23:43