jerey: w zbiorze liczb rzeczywistych rozwiązac rowanania:
(z−i)4=(z+1)4
(z−1)6=(i−z)6
jak radzić sobie z czymś takim?
16 lis 21:16
bezendu:
już rozpisuję
16 lis 21:17
bezendu:
a) (z−i)
4=(z+1)
4
(z−i)
4−(z+1)
4=0
[(z−i)
2]
2−[(z+1)
2]
2=0
[(z−i)
2−(z+1)
2][(z−i)
2+(z+1)
2]=0
[z−i−z−1)][z+i+z+1][(z−i)
2−(z+1)i
2]=0
(−i−1)(2z+i+1)[z−i−(z+1)i][z−i+(z+1)i]=0
(−i−1)(2z+i+1)(z−i−zi−i)(z−i+zi+i)=0
−i−1≠0
2z=−i−1 /2
z−i−zi−i=0
z−zi−2i=0
z(1−i)=2i
z=i−1
z−i+zi+i=0
z+zi=0
z(1+i)=0
z=0
Drugi podobnie
16 lis 21:23
jerey: dzięki
16 lis 21:24
bezendu:
I polecenie to chyba z zbiorze liczb zespolonych !
Ma akurat treść przed oczami
16 lis 21:25
Mila:
1)
(z−i)4−(z+1)4=0
[(z−i)2−(z+1)2]*[(z−i)2+(z+1)2]=0⇔
[(z−i)2−(z+1)2]=0 lub [(z−i)2−i2(z+1)2]=0⇔
(z−i−z−1)*(z−i+z−1) =0 lub (z−i−i(z+1))*(z−i+i(z+1))=0 kończ sam
16 lis 21:25
bezendu:
Mila możesz podać jakieś dobre materiały do granic ciągów, asymptot ?
Krysickiego już przerobiłem a chcę jutro porobić jakieś zadania do kolokwium
16 lis 21:26
bezendu:
jerey kiedy kolokwium ?
16 lis 21:34
jerey: z algebry jeszcze nie zapowiedział, narazie kartkówka w czwartek, z analizy 4.12
16 lis 21:37
bezendu:
Ja już miałem z algebry, a z analizy za dwa tygodnie

Pan J.P robi kartkówki ?
16 lis 21:39
Gray: Zaproponuję coś innego. Np. b)
| | z−1 | |
(z−1)6= (i−z)6 ⇔ ( |
| )6 =1 |
| | z−i | |
| | z−1 | |
To oznacza, że |
| to elementy zbioru 6√1={z0,...,z5}, gdzie |
| | z−i | |
| | kπ | | kπ | |
ak = cos |
| + isin |
| , k=0,1,2,3,4,5. |
| | 3 | | 3 | |
Stąd
| z−1 | |
| = ak ⇔ z−1 = ak(z−i) ⇔ |
| z−i | |
16 lis 21:41
16 lis 21:42
bezendu:
Dziękuję tego nie widziałem
16 lis 21:43
jerey: @
Gray tym sposobem mam rozwiązane zadanie w ksiązce ale nie zabardzo go rozumiem
16 lis 21:44
Gray: Chętnie wyjaśnię
16 lis 21:47
jerey: | | z−1 | |
dobra, rozumiem, ze ( |
| )6 potraktowałeś jako z6 stąd ten zapis 6√1 |
| | z−i | |
pozniej korzystasz ze wzoru :
| | 2π | | 2π | |
zk=zk−1[cos |
| +isin |
| ]? |
| | n | | n | |
po pierwsze nie wiem dlaczego w zapisie
| | kπ | |
jest cos |
| dlaczego kπ nie 2π? i czemu dzielisz to przez 3, skoro stopien pierwiastka |
| | 3 | |
jest 6?
16 lis 21:53
Gray: Twój wzór można zapisać tak:
| | 2πk | | 2πk | |
zk=cos |
| + isin |
| − musiałeś go mieć, bo on jest pierwszy  Z niego wynika |
| | n | | n | |
Twój.
16 lis 22:04
jerey: juz wiem.
| | φ+2kπ | | kπ | |
przyjmujesz ak= rn [cos |
| +isin.... ale φ=0 stąd |
| |
| | 6 | | 3 | |
16 lis 22:05
jerey: racja, teraz do tego doszedłem
16 lis 22:05
jerey: dziekuje za wyrozumiałość
16 lis 22:06
Mila:
Mniej elegancki sposób:
(z−1)6− (i−z)6 =0
[(z−1)3−(i−z)3]*[(z−1)3+(i−z)3]=0⇔
(z−1−i+z)*[(z−1)2+(z−1)*(i−z)+(i−z)2]=0 lub (z−1+i−z)*[(z−1)2−(z−1)*(i−z)+(i−z)2]=0⇔
(2z−1−i)=0 lub [z2−2z+1+iz−z2−i+z+i2−2iz+z2]=0 lub
(i−1)*[z2−2z+1−(iz−z2−i+z)+i2−2iz+z2]=0
dokończ
16 lis 22:37