kombinatoryka
ola: 1. Ile punktów współrzędnych całkowitych należy do prostokąta ABCD znajdującego się w układzie
współrzędnych, gdzie A(−1,−2) , B(5,−2) , C(5,1), D(−1,1) ?
Odp: A. 28 B.24 C.21 D. 18
2. Ile liczb naturalnych dodatnich spełnia nierówność n* (n−1)< 30?
A.4, B.5 , C.6, D.7
16 lis 21:10
Mila:
1) narysuj w układzie wsp., łatwo obliczysz.
2) pomyśl.
6*5=30 taki iloczyn nie może być , czyli n<6
Policz teraz.
16 lis 21:33
ola: próbuje i jakoś mi nie wychodzi ani jedno ani 2, przejrzałam wszystkie zeszyty i nie robilismy
tego typu zadań, dopiero w teście sprawdzającym się pojawiły
16 lis 21:38
Mila:

Przecież nie będziesz się uczyc rozwiązań na pamięć. Musisz to zrozumieć.
1)7*4=28
2) Możesz rozwiązać nierówność kwadratową n
2−n−30<0, ale to za dużo pracy,
można na "piechotę" policzyć
n=6 to 6*5=30 nie odpowiada
n=5 to 5*4<30 zatem wszystki naturalne mniejsze od 6
n∊{1,2,3,4,5}
odp.B
16 lis 22:49