suma funkcji trygonometrycznych
Na_wczoraj: Cześć
Mam problem z zadaniem
robilismy na lekcji dwa przyklady i ich nie czaje
w pierwszym mamy cos takiego
sin5x+sin3x=2sin4x cosx
a w drugim
sin5x+sinx=2sin3x cos2x
czemu w tym drugim jest cos2x
Liczę na waszą pomoc.
16 lis 20:57
16 lis 21:00
Na_wczoraj: Dzięki za szybką odpowiedź.
Będę wdzięczny jak sprawdzisz mi jeszcze czy dobrze rozwiązuje jedno z zadań.
cosx=sinx+cos3x
cos3−cosx=sin2x
| | 3x + x | | 3x − x | |
−2sin |
| cos |
| = 2sinx cosx |
| | 2 | | 2 | |
−2sin2xcosx=2sinxcosx
2sinx cosx +2sin2x cosx=0
2sinx (cosx+cos2x)=0
sinx=0 cosx+cos2x=0
Nie wiem czy w nawiasie dobrze zapisałem i co mam zrobić dalej.
16 lis 21:33