Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej
KaFka: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej i naszkicuj jej wykres jeśli jednym z
miejsc zerowych jest funkcji f jest liczba 7, maksymalnym przedziałem, w którym funkcja
rosnąca jest przedział (−nieskonczoność, 4> a najmniejsza wartosc funkcji f w przedziale
<12;14> jest równa −45,5
16 lis 16:42
ula: z informacji o tym, że funkcja rośnie od −∞ do 4> mamy dane o wierzchołku. Odległośc między W i
miejscem zerowym(7) = 3 więc drugie miejsce zerowe to 1
y=a(x−1)(x−7) − wymnożyć i otrzymamy wzór funkcji y=2ax2−8ax+7a , porównać do wzoru
y=ax2+bx+c − z czego wynika że b=−8a
podstaw punkt (14;−45,5) pod równanie
−45,5=a(14)2−8a*14+7a
a=−12
b=−8*(−12)=4
c=7a=−72
podstaw pod y=ax2+bx+c
16 lis 18:05
pattta: Wyznacz wzór funkcji
kwadratowej f w postaci ogólnej i naszkicuj wykres, jeśli jednym z miejsc zerowych funkcji f
jest liczba −4, osią symetrii wykresu jest prosta o równaniu x=−3 a najmniejsza wartość
funkcji f w przedziale <−3,5; −2,5> wynosi −2.
17 sty 18:08
pattta: bardzo proszę mi wytłumaczyc jak rozwiazac to zadanie
17 sty 18:34
Eta:
@
pattta
x
w= −3
| | −4+x2 | |
|
| = −3 .... to: x2= −2
|
| | 2 | |
z postaci iloczynowej:
f(x) = a( x+4)(x+2) i f(x
w)= −2 => f(−3)= −2
−2= a( −3+4)(−3+2) => ....... a= 2
f(x) = 2(x+4)(x+2) = 2x
2 +12x + 16
narysuj wykres ...........
17 sty 18:54
jula: znajdz funkcje postaci y−ax2+c wiedząc ze jej wykres ma wierzchołki w punkcie(0,3), a dla x=2
przyjmuje wartośc 9. sporządz wykres.
24 maj 19:18
kasiekkk: zapisz w postaci ogolnej wzor funkcji f(x)= −3(x−4)(x+2)
11 lis 21:09