TRYGONOMETRIA
Blue: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie cos
2x−cosx+m=0 ma co najmniej
jedno rozwiązanie.
| | 1 | |
Robię tak cosx=t , liczę deltę i ona musi być większa lub równa zero czyli m≤ |
| , ale muszę |
| | 4 | |
jeszcze wziąć pod uwagę to, że cosx ∊<−1,1>

Jak to zrobić?
16 lis 20:51
Kacper:
Równanie t2−t+m=0 ma mieć co najmniej jedno rozwiązanie w przedziale <−1,1>.
16 lis 20:58
Mila:

Przekształcam równanie :
cos
2x−cosx=−m
cosx=t i t∊<−1,1>
f(t)=t
2−t
wartość najmniejsza i największa f(t) w przedziale <−1,1>
| | 1 | |
tw= |
| ∊<−1,1> w takim razie najmniejsza wartość f(t) jest dla tw |
| | 2 | |
Wartości największej szukam na końcach przedziału
f(−1)=1+1=2
f(1)=0
2− wartość największa f(t) w przedziale <−1,1>
Warto naszkicować wykres f(t).
16 lis 21:03
Kacper:
Podaj odpowiedź jaką masz
16 lis 21:05
Kacper:
Mila ubiegła mnie w identycznym rozwiązaniu

Łatwiejsze niż standardowe liczenie warunków dla równania kwadratowego.
16 lis 21:07
Koko: | | (−b+√Δ) | | (−b−√Δ) | |
t∊<−1,1> i t= |
| lub t= |
| |
| | 2a | | 2a | |
Z tego wyliczamy deltę, wychodzi, że po podstawieniu a i b mamy:
Δ=(2*|t|−1)
2
Gdzie |t| <= 1
Czyli mamy, że 1−4m=4t
2−4|t|+1
Mamy, że m=|t|−t
2.
To już umiesz rozwiązać ?
16 lis 21:07
Koko: Jeśli się nie pomyliłem w przekształceniach to powinno dobrze wyjść.
16 lis 21:10
Blue: | | 1 | |
w odpowiedziach mam m∊<−2, |
| > |
| | 4 | |
16 lis 21:16
Blue: No czyli wyjdzie to samo, bo tam jest jeszcze minus

Dziękuję Mila
16 lis 21:18