Granica
Józef: Oblicz granicę ciągu
lim (1 + 12 + 13 + ... + 1n)
n→∞
16 lis 20:41
Józef: Ponawiam
17 lis 17:41
Saizou :
rozważmy szereg
chcemy pokazać że jest on zbieżny
z definicji
i pokażmy jeszcze że S
n ma granicę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn=1+ |
| + |
| +...+ |
| , to zbadajmy |
| | 2 | | 3 | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | | 1 | |
S2n−Sn= |
| + |
| +...+ |
| > |
| + |
| +...+ |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | | 2n | | 2 | |
czyli szereg jest rozbieżny
stąd lim
n→∞S
n=
∞
można tak wnioskować
17 lis 18:26