Rozwiąż
Marek: Cześć, dostałem takie zadanko od nauczyciela i chciałbym zapytać Was o radę tudzież pomoc. Jak
się do tego zabrać?
(x−3)(x+1)2(x−2)3(x+8)>=0
16 lis 20:37
Olgaaa: masz rozwiązać nierówność, tak?
16 lis 20:38
Marek: tak
16 lis 20:40
Olgaaa: x−3=0
x=3 pierwiastek jednokrotny
x+1=0
x=−1 pierwiastek dwukrotny
x−2=0
x=2 pierwiastek trzykrotny
x+8=0
x=−8 pierwiastek jednokrotny
teraz rysujesz sobie oś, zaznaczasz pierwiastki na osi, rysujesz od prawej strony od góry, bo a
jest dodatnie, a tam gdzie pierwiastek jest parzystokrotny, to odbijasz i wtedy odczytujesz
16 lis 20:41
Marek: Dziękuje <3
16 lis 20:42